Voetreflexologie

Voetreflexologie: waarom je voeten de poort zijn naar een goede gezondheid

Voetreflexologie is zo oud als de weg naar Rome en wordt in landen als India, China en Japan al eeuwenlang toegepast ter bevordering van de gezondheid. Toch duurde het tot 1975 voordat er een aantal grootschalig wetenschappelijke onderzoeken naar voetreflexologie werd uitgevoerd. De belangrijkste conclusie van deze onderzoeken? Voetreflexologie werkt en wel via het zenuwstelsel.

voetreflex1

Ophoping van afvalstoffen

Een voet bevat meer dan 7.000 zenuwuiteinden. Deze zenuwen lopen via je benen omhoog en maken verbinding met andere zenuwen in je lichaam. Wanneer zich ergens in je lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld pijn in de onderrug, ontstaan er ophopingen van afvalstoffen/kristallen rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten. Met behulp van voetreflexologie is het mogelijk om deze kristallen op een zachte manier af te voeren. Ze worden gefilterd door je nieren en via urine uitgescheiden waardoor de balans wordt hersteld. Daarom is het ook belangrijk om na een voetreflexologie sessie voldoende water te drinken.

Voor wie?

Reflexzonetherapie is een veilige en natuurlijke behandelwijze. Iedereen kan reflexzonetherapie ontvangen maar het is uiteraard verstandig de behandeling uit te stellen bij:

  • spataderen rond je enkels
  • verrekkingen en verstuikingen
  • botbreuken
  • bot-, en gewrichtsblessures
  • huidinfecties/beschadigde huid
  • snijwonden
  • blauwe plekken

Bij andere aandoeningen of ziekte wordt te allen tijde geadviseerd eerst in overleg met de huisarts of behandelend arts te gaan.

Baby’s en kleuters zijn er heel ontvankelijk voor en voor hen is de behandeling zeer effectief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan darmkrampjes of last van het doorbreken van tandjes. U kunt met verschillende klachten baat hebben bij voetreflexzonetherapie. Te denken valt aan klachten op het gebied van de spijsvertering, de uitscheiding, menstruatie, spieren, gewrichten. Ook als aanvulling op psychotherapie is deze massagevorm geschikt. Door de behandeling kunt u zich bewust worden van psychische spanningen. U kunt ook emoties en gevoelens ervaren. De massage maakt het makkelijk spanning los te laten. De therapie kan eveneens uitkomst bieden bij hoofdpijn, slapeloosheid, depressiviteit en burnout. Voetreflexzonetherapie kan het herstel bevorderen en is uitermate geschikt als aanvulling op behandelingen in het reguliere medische circuit.

Wanneer?

De therapie kan ingezet worden voor zowel acute klachten als chronische klachten. Wil je weten of het iets voor je is? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Je kunt bij mij terecht voor voor twee verschillende behandelingen, een voetreflexmassage gericht op ontspanning of gericht op het behandelen van klachten. Starten met een ontspannend voetenbad met één van de vijf heerlijke badmelken van Weleda is een optie!

Hoe werkt het? 

Het eerste consult duurt ongeveer 1,5 uur. Dit consult bestaat uit een intakegesprek en een kennismaking met voetreflexmassage. Bij een klachtgerichte vervolgbehandeling kijken we samen naar de resultaten van de vorige behandeling. Na 2 of 3 behandelingen zetten we een behandelplan op en eventueel passen we deze tussentijds aan. Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van de aard en de omvang van de klacht, maar ligt gemiddeld tussen 8 tot 15 behandelingen. Na afloop krijg je indien gewenst een door mij opgesteld profiel mee met de bevindingen en tips om het behaalde resultaat vast te houden.

De behandelingen zijn nooit een vervanging van reguliere gezondheidszorg.